Credincioşii din Soloneţ au propriul lor ziar

Viața parohiei Decembrie 11, 2014
Aşa după cum obişnuieşte să spună părintele paroh, încă de când este în parohie, respectiv dn februarie 2005, a încercat ca prin ceea ce face să-şi îndeplinească misiunea pe care a primit-o atunci când a fost trimis în mijlocul credincioşilor din Soloneţ, pentru a le fi păstor. „Am încercat să-L aduc pe Hristos-Domnul în mijlocul enoriaşilor noştri, să le arăt oamenilor, mai bine zis să îi conving că drumul spre împărăţia lui Dumnezeu nu este atât de greu pe cât pare. Cu puţină voinţă, dragoste şi credinţă, nădăjduim să ajungem a ne număra printre cei din ceruri“, ne spune părintele Marius Ştefan. Activităţile pe care parohia le-a organizat şi continuă să le organizeze sunt diverse, acestea adresându-se atât tinerilor, cât şi adulţilor.
„Cuvântul de Soloneţ“
Una dintre iniţiative este publicaţia lunară a parohiei, „Cuvântul de Soloneţ“, înfiinţat în ianuarie 2006. Publicaţia apare cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a ajuns deja la numărul 15. „Am hotărât să edităm acest ziar, deoarece considerăm că este mare nevoie de informare în rândul enoriaşilor noştri. Ziarul şi-a propus ca public ţintă toate categoriile sociale şi de vârstă din parohia «Sf. Ilie» - Soloneţ. Urmărim astfel să ne adresăm adolescenţilor, prin articolele culturale şi de învăţământ, urmărim să ne adresăm persoanelor cu vârste între 30-60 de ani, prin articolele sociale, cum ar fi cele referitoare la deciziile, programele şi proiectele întreprinse de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de muncă, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Poliţie de Frontieră, Direcţia Silvică, Ministerul Muncii şi Solidarităţii etc“, continuă părintele paroh. Ziarul se adresează şi persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, prin rubrica de Consultaţii juridice, rubrică în care sunt prezentate modalităţile de pensionare şi alte aspecte legislative ce privesc activitatea acestor persoane. Aşadar, credincioşii găsesc în paginile publicaţiei ştiri de interes general, din domeniile învăţământ, social, sănătate, cultură, poliţie, administraţie publică locală etc.
De asemenea, urmărindu-se informarea şi formarea religioasă a cititorilor, s-au creat rubrici speciale în paginile publicaţiei, în care sunt prezentate ştiri care evidenţiază activitatea pastoral-misionară din parohia „Sf. Ilie“ - Soloneţ, activitatea din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, susţinându-se prin aceste articole activitatea filantropică, încurajându-i astfel pe enoriaşi să se implice şi să participe la proiectele şi programele caritativ-misionare.
Concurs de bătut toaca
Părintele Marius Ştefan ne mai spune că, „analizând situaţia din punct de vedere al mijloacelor de informare, s-a constatat că principalele mijloace de informare sunt televizorul şi radioul. Cei mai mulţi locuitori din satul Soloneţ au posibilitatea de a urmări doar emisiunile de informare ale posturilor publice de televiziune şi radio şi ale Televiziunii Chişinău Moldova. Situaţia economică precară nu le permite un abonament la unul din cotidianele regionale sau naţionale sau achiziţionarea unei antene satelit. Drept urmare, ziarul «Cuvântul de Soloneţ» este distribuit gratuit în parohie, pentru a mijloci accesul la informare a tuturor enoriaşilor, indiferent de situaţia materială“. Pentru editarea ziarului, parohia este susţinută de Consiliul Local, prin donaţia de hârtie necesară. De asemenea, parohia colaborează foarte bine cu majoritatea persoanelor publice din comuna Bivolari, începând cu primarul comunei, Liviu Teodorescu.
O frumoasă activitate despre care aţi putut citi şi în ziarul „Lumina“ a fost concursul de bătut toaca, „Toaca în cer“, organizat pe 19 iulie, în ajunul hramului parohiei. La concurs au participat 12 copii din parohiile Cercului pastoral nr. 5, Iaşi 1 - Prut. Concursul de bătut toaca s-a transformat într-o chemare la rugăciune, la slujba Vecerniei, care a început la scurt timp după acesta. „Acest concurs, care se va organiza şi în anii următori, se vrea a fi o modalitate de promovare în rândul tinerilor a valorilor spirituale şi mai ales o modalitate de comunicare între enoriaşii parohiilor din cadrul acestui cerc pastoral“, ne spune preotul paroh.
Câştigătorii locului I, respectiv al premiului special au mers gratuit într-un pelerinaj la mănăstiri din Neamţ şi Suceava, pelerinaj organizat în zilele de 21 şi 22 iulie, cu ocazia hramului, şi la care au participat credincioşi - tineri şi vârstnici - din parohie.
Întrunire a Cercului pastoral
După o bună şi frumoasă tradiţie, preoţii din parohiile arondate Cercului pastoral nr. 5 Prut - Protopopiatul Iaşi 1, se întrunesc de cel puţin 3 ori pe an pentru a săvârşi împreună slujba Sfintei Liturghii şi a Sfântului Maslu şi pentru a dezbate diferite probleme întâmpinate în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, anul trecut, în luna noiembrie, în postul Naşterii Domnului, parohia Soloneţ a fost gazda uneia dintre întâlnirile Cercului pastoral nr. 5. Aceste întâlniri au rolul de a crea legături între parohii, de a schimba experienţe şi de a răspunde problemelor misionare cu care se confruntă credincioşii. De asemenea, potrivit hotărârilor Conferinţei anuale preoteşti, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, numită Duminica migranţilor, la biserica din sat s-au săvârşit slujbe speciale pentru fiii parohiei plecaţi în străinătate. „Am avut ocazia atunci, şi facem şi anul acesta acelaşi lucru, să stăm de vorbă cu fiii parohiei care au plecat, din diferite pricini, la muncă în străinătate. Am încercat să le fim aproape, prin rugăciuni, pomelnic sau chiar prin telefon sau email“, a adăugat preotul Marius Ştefan.
Activităţi organizate cu ocazia Crăciunului şi a Paştelui
Ca în fiecare parohie, cu ocazia marilor sărbători creştine, parohia Soloneţ, din comuna Bivolari, a organizat în fiecare an, la Crăciun, „Sărbătoarea darurilor“, când, după Sfânta Liturghie, în prima zi de Crăciun, copiii satului s-au adunat în jurul bradului, au colindat pe preot şi apoi au primit cadouri din partea lui Moş Crăciun. „Trebuie să menţionăm faptul că nu ar fi putut veni Moş Crăciun fără ajutorul financiar al societăţilor comerciale din parohia noastră. Iar copiii nu s-ar fi putut organiza atât de frumos, cum au făcut-o până acum, fără ajutorul cadrelor didactice ale Şcolii cu clasele I-IV Soloneţ, în special fără ajutorul d-nei învăţătoare Daniela Bârsan şi a profesorului de religie Vasilică Anghel“, mai zice părintele.
De asemenea, parohia „Sf. Ilie“ - Soloneţ a întâmpinat Anul Nou în biserică. Atât pe 31 decembrie 2005, cât şi pe 31 decembrie 2006, începând cu ora 23:15, în biserica satului s-a oficiat o slujbă de Te Deum. Pe de altă parte, trecerea dintre ani a fost marcată şi printr-un foc de artificii şi cu o cupă de şampanie. Totodată, pe 1 ianuarie 2006 şi 2007, după Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, biserica a primit urători şi alţi enoriaşi cu diverse obiceiuri specifice locului.
La Paşti, urmând tradiţia de la Crăciun şi având în vedere că nu toţi copiii pot participa la slujba din noaptea Învierii, în prima zi de Paşte, slujba Vecerniei a fost dedicată în mod special copiilor, aceştia primind la sfârşit şi o mică atenţie din partea Comitetului Parohial.